|
Maras
|
 |
« : Czerwiec 30, 2010, 09:50:22 pm » |
|
Witam wszystkich zaczął się sezon wakacji. Mamy co prawda przyzwolenie Panie Dyrektor na grę w szkole w okresie wakacji ale, ostatnio frekwencja na spotkaniach jest poniżej krytyki. W ten słoneczny okres proponuje nowe miejsce - pizzerie Corida. Miejsce nie jest już tak naprawdę nowe, bo od dłuższego czasu regularnie gramy tam w każdy czwartek. Na początku było trudno przyzwyczaić panie kelnerki ale obecnie jest OK i jest nawet miło, a jak jest ciepło można zagrać na zewnątrz Zatem zapraszam wszystkich chętnych na planszówki o 17.00 w piątek do Pizzeri Corida Rembielińskiego 3 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, na co natrafisz." (Forrest Gump)
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 12, 2010, 02:13:52 pm » |
|
W piątek czy w czwartek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamala
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 12, 2010, 10:17:55 pm » |
|
w piątek
|
|
|
|
|
|
...jak się bawić, to się bawić, potem można dać się zabić... M.Dietrich
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 13, 2010, 05:50:44 pm » |
|
Tradycyjnie gramy w piątek. Od pewnego czasu poza regulaminem gramy także czwartki, ale tu umawiamy się już konkretnie na spotkania 
|
|
|
|
|
|
"Życie jest jak pudełko czekoladek. Nigdy nie wiesz, na co natrafisz." (Forrest Gump)
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 08, 2010, 08:55:46 pm » |
|
Coś się ostatnio działo?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2010, 06:59:02 pm » |
|
Niewiele po prostu graliśmy w planszówki  . A Ciebie ni widu ni słychu W piątek 13-stego zapowiedział się Michał i Aga proponuje coś na 5 osób - Brass, Cyklady, Cywilizację, Cubę, Taj Mahal?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2010, 09:50:42 pm » |
|
Nie da rady raczej Marku - wakacje i referat w pracy za dwoje bo wpływ trzeba pokryć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbi
Znam się tylko na Chińczyku
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 13, 2010, 09:10:10 pm » |
|
Gabriel - jednak da radę  Fajnie się grało , szkoda ze tylko ja pierwszy raz grałem bo pod koniec zauważyłem że każdy ma za coś masę punktów a ja jeszcze się w budynkach machnąłem  No ale teraz wiem dwie rzeczy: 1. Caylus to świetna gra 2. Zabierać ze sobą na planszówki latarkę lub chociaż świeczki:D Obym miał możliwość częściej z Wami grać 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2010, 11:24:57 am » |
|
Kolejne wakacyjne spotkanie za nami. Tym razem w 5 osobowym (przepraszam 6 osobowym składzie - zapomniałem o Jaśku naszym bankierze) Na początek zagraliśmy małą rozgrzewkę w Notre Dame w trzyosobowym składzie.Na spotkanie dotarł Gabryś z Jaśkiem, Kama i ja. Po godzinie dotarli Aga i Michał, a na stole pojawiło się Colloseum, w które jeszcze nie grałem. Już prawie rozstawiliśmy planszę, ale okazało się, że nie zabrałem instrukcji i nie pamiętałem wszystkich szczegółów wiec szybko powędrowało do pudełka.  Daniem głównym okazał się trochę zapomniany Caylus. Szybkie wyjaśnienie zasad, choć nie obyło się do zerkania do instrukcji (za dużo gier i za dużo instrukcji - jak ja nie lubię tłumaczyć instrukcji) Grało się bardzo przyjemnie choć, z czasem dużym utrudnieniem był nastający zmierzch w ogródku przed pizeriia. Graliśmy na zewnątrz bo miło i przyjemnie. Światło w pizzeri nastawione jest raczej na romantyczny nastrój a nie granie w planszówki. Jednak daliśmy radę i dotarliśmy do końca. Nawet Jasiek się nie nudził, bo obsadziliśmy go w roli bankiera. Wydawał kosteczki i denary bardzo sumennie i rzetelnie. W Caylusie jak zwykle pokrzyżowano mi końcowe plany na spektakularny sukces i nie zdołałem zbudować budynku prestiżowego. Mimo to udało się stanąć na podium egzefo z Agą. Caylus znów udowodnił, że jest to świetna gra strategiczna w każdych warunkach i w każdym towarzystwie. Kolejne wakacyjne i w dodatku udane spotkanie z planszówkami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 14, 2010, 12:25:00 pm » |
|
Ha, potwierdzam, że było świetnie  Rozgrzewkowa rozgrywka w Notre Dame zaostrzyła mój apetyt na planszówki, a że gra jest naprawdę prosta (choć kombinowania też trochę wymaga) niech świadczy, że mój 6-letni Jasko tłumaczył mojej zonie później, że trzeba grac kartami, aby szczury miasteczka nie zjadły  Piękna grafika, bardzo proste zasady (Maras też dobrze tłumaczy  ) jasny cel i wszystko cacy. Bardzo nam się Notre Dame podobał  Caylus - jedna z najlepszych strategii w jaką grałem! Wszystko zależy od graczy, zerowy element losowy. Minusem jest, że gra wymaga praktycznie stałej koncentracji (jak szachy) i w zasadzie przemyślanej strategii od razu na początku gry, którą trzeba modyfikować w trakcie rozgrywki. Jak ni ma podcastu, to Marku powinien być obowiązkowo. Dzięki za świetną zabawę i jak zawsze miłą atmosferę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 14, 2010, 07:32:57 pm » |
|
Caylus już ma swój podcast - do tej pory bym nie wytrzymał. To był odcinek nr 17
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 14, 2010, 07:53:34 pm » |
|
Znalazłem już  Gra zasługuje na pozytywną recenzję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 14, 2010, 10:38:34 pm » |
|
Jak się uda to wpadnę w piątek. Mam tylko nadzieję, ze nie będzie zbyt gorąco.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 16, 2010, 09:00:42 pm » |
|
Jak się uda to wpadnę w piątek. Mam tylko nadzieję, ze nie będzie zbyt gorąco.
Wygląda na to, że Kamy i Alka nie będzie. Wyjechali w góry. Nie wiem jak z frekwencją, może wpadnie Sławek. Wtedy mamy więcej możliwości. Jak będziesz pewny daj znać. A co z Przemkiem, dawno go nie było?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 17, 2010, 09:13:22 pm » |
|
Na urlopie jest. A niestety nie dam rady wpaść  może za tydzień się uda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 21, 2010, 11:43:58 am » |
|
Na ostatnim spotkaniu kameralnie i krótko. Skoncentrowaliśmy się na dwóch pozycjach i to dwuosobowych. Mr Jack w New Jork-u i Filary Ziemi Pojedynek Budowniczych. Krótka ale soczyście.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 21, 2010, 08:07:25 pm » |
|
Trzeba się poważnie zastanowić, czy nie zmienić terminu spotkań. Zobacz, że od jakiegoś czasu jest wybitnie kameralnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 23, 2010, 10:56:47 pm » |
|
Jak z piątkiem? Powinno mi udać się wyjść ok. 15 z pracy, więc przed 18 byłbym w Płocku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamala
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 24, 2010, 12:54:49 pm » |
|
my też powinniśmy być, a Ty Marku będziesz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 24, 2010, 04:03:00 pm » |
|
my też powinniśmy być, a Ty Marku będziesz?
Zakopane, Zakopane słońce, góry i górale - chyba nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 24, 2010, 07:27:08 pm » |
|
Ale fajnie masz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamala
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 27, 2010, 12:50:45 pm » |
|
wychodzi na to,że bedzie nas troje,no chyba że Przemo sie zjawi. Alek popracuje nad tym:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 27, 2010, 08:57:39 pm » |
|
Byłem po 18, nikogo nie zastałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamala
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 28, 2010, 01:21:40 pm » |
|
jak to? siedzieliśmy w środku, ciagle wypatrując Ciebie przez szybę. ok godz18.20 rozlożyliśmy Kingsburga i spuściłam manto Alkowi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 28, 2010, 10:12:48 pm » |
|
Do środka nie zaglądałem  gdzieś 15 po byłem. Sam byłem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamala
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 29, 2010, 05:53:10 pm » |
|
było chłodno, pogoda nas nie rozpieszczała. Padał deszcze, więc usiedliśmy w środku. Następnym razem pamiętaj o zajrzeniu do środka, tam cieplej i przytulniej:) do nastepnego piątku zatem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 31, 2010, 08:21:17 pm » |
|
Dobra, to co w piątek się widzimy? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kamala
|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 01, 2010, 03:25:37 pm » |
|
ma się rozumieć:)że będziemy. Jest kilka gier do rozegrania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 01, 2010, 03:33:53 pm » |
|
Może Maras już będzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 01, 2010, 05:46:34 pm » |
|
Może Maras już będzie  Już jestem i będę w piątek na bank. Mam głoda na planszówki jak cholera. Wziąłem ze sobą kilka pudełek ale graliśmy tylko w MACAO ale karciane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 01, 2010, 07:20:49 pm » |
|
Może Koloseum, albo Świat bez Końca?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Maras
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 01, 2010, 07:35:05 pm » |
|
Może Koloseum, albo Świat bez Końca?
Będzie Caylus na sobotę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 01, 2010, 08:39:55 pm » |
|
Ha  Super
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gabriel
|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 01, 2010, 09:02:03 pm » |
|
A może Shoguna wziąć na piątek? Ewentualnie Boże Igrzysko jakby nas 4 była?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|